Verslag BQL Ghent II vs. Liège B & Ghent I vs. Antwerp A

Tekst: Nick De Leu

Op de tweede speeldag van de Belgian Quidditch League kreeg Ghent Gargoyles Quidditch twee thuiswedstrijden voor de kiezen. Op het eigen trainingsveld in de Gentse Blaarmeersen mochten Ghent Gargoyles II en Ghent Gargoyles I het opnemen tegen respectievelijk Liège Leviathans B en Antwerp Quidditch A.

Het was het tweede team van Gent dat de spits mocht afbijten. Na een hard bevochten verlies op de eerste speeldag tegen de Wonderful Sprouts uit Brussel, wilden de Gargoyles orde op zaken stellen. Het team werd nog steeds geteisterd door kwetsuren, maar wist zijn kern van de vorige speeldag toch aan te vullen met twee nieuwe beaters. Leendert Plaetinck maakte zijn officiële debuut in het blauw, en voormalig Belgian Gryffin Axiana Govaert maakte haar comeback na enkele jaren van blessureleed.

De Gargoyles namen het wedstrijdverloop meteen in handen. Chaser Josse Van Steenkiste bevestigde zijn goede vorm met een hattrick in de eerste vijf minuten, terwijl keeper Eli Van den Bulcke zich onbaatzuchtig opstelde met drie assists. Op een Luiks antwoord was het wachten tot de dertiende minuut, mede dankzij uitstekend defensief werk van beaters Niels Taelman, Hanne Van Tichelt en Govaert. Met rustig en verstandig spel wisten de Gargoyles uit te lopen tot 110-10, tot Jorn Bliki de snitch wist de vangen. Zijn eerste catch van het seizoen zorgde voor een eindstand van 140*-10.

De tweede wedstrijd kende een moeizamer begin. Vooral Taelman dirigeerde het spel met een hoog aantal beats per minuut. Goede defensieve druk van chaser Femke Dewaele leverde dan weer een reeks broodnodige intercepties op. Pas in de elfde minuut scoorde Joke Daems – alweer erg belangrijk in de opbouw – de verlossende 30-10 met een knappe dunk, na opnieuw een assist van Van den Bulcke.

Daardoor brak de veer bij een nochtans moedig Luik. Gent II wist door te stomen tot 110-10. Een eerste snitchcatch van Plaetinck werd nog afgekeurd, maar niet veel later wist de debutant toch een vangst te maken. Eindstand: 140*-10 en een geslaagd seizoensbegin voor Gent II.

De spelers van Gent II na de wedstrijd. V.l.n.r. Boven: Eli, Luna, Jorn, Dorien, Leendert, Joke. Midden: Axiana, Niels. Onder: Brian, Josse, Femke, Hanne.

Nadien was het eerste team van Gent aan zet. Vice-Europees Kampioen Antwerp Quidditch Club beloofde een moeilijke tegenstander te worden, maar de degelijke prestaties in de onderlinge wedstrijden van vorig seizoen, de groei van het team sinds het Europees Clubkampioenschap in Pfaffenhofen en de afwezigheid van Antwerpse sterspelers als Louis Lermytte en Soraya Abbagnato hadden de Gargoyles moed gegeven voor een mooi resultaat.

Die verwachtingen werd echter al snel de kop ingedrukt door een bijzonder geconcentreerd spelend Antwerp. Beaters Viktor Moortgat en debutante Jona Piens kregen in de eerste minuten moeilijk voet aan grond tegen de ervaren beaters van de Dodo’s. Doelpogingen van Dale Housden, Micah Unruh en Jens De Graeve werden dan weer uit de hoops gekeerd door een uitstekend spelende Antwerp-keeper Nathan Wilputte. Uiteindelijk kon enkel Unruh tegenprikken, en na snitchvangst van Antwerp was de eindstand 10-130*.

Archieffoto Quidpic.be: spelers van Gent I bij ‘brooms up’ op EQC 2018.

Op de tweede wedstrijd kregen de Gargoyles iets meer vat. Onder impuls van keepers Ellen Vander Heyden en Suzanne Fischer slaagden ze er beter in om gebruik te maken van het volledige veld. Gent incasseerde nog steeds te veel snelle counters, maar kon dankzij telkens twee doelpunten van Micah Unruh (waarvan één op assist van debutant Claudio Pinheiro) en een uitstekend spelende Glenn Bellégou toch terugkeren tot op de rand van overtime range. De opmars kwam echter te laat: een nieuwe snaaivangst van Antwerp zorgde ervoor dat de wedstrijd eindigde op 40-120*.

Een wake-up call dus voor Ghent Gargoyles I, dat op zaterdag 10 november aantreedt in het European Qualifier-toernooi. Daar strijdt het met Brussels Quaffles, Liège Léviathans en Antwerp Quidditch B om een plaats op het Europees Clubkampioenschap, dat op 11 en 12 mei 2019 plaatsvindt in Harelbeke.